Friday, February 18, 2011

Puisi berbentuk Sains.

Salam alaik.

Entry kali ni berbentuk saintifik sikit. tiba-tiba ja teringat time dolu2, waktu aku darjah 5, menyertai Kem Sains Daerah Kubang Pasu kat BTN Kulim kot kalo tak silap. Time tu kami diperkenalkan dengan puisi berbentuk Sains. Aku masih samar-samar ingat, puisi tu tentang jantung. Then bila aku form 3, ada pertandingan menulis puisi berbentuk sains, aku dengan suka -sukinya mencedok cebis-cebis ingatan aku tentang puisi 5 tahun yang dulu. dan taraa.. keputusannya aku menang dapat nombor satu. Hehe. So harini sebagai insan yang pernah menang puisi berbentuk sains, aku nak wat satu lagi puisi sains ( lebih ke arah medic ) bertajuk metabolic acidosis. Tara...

Metabolic Acidosis

Metabolic acidosis...
Kerana engkau aku garu kepala..
Increase anion gap bukan main beriya
differential diagnosismu sungguhla banyak
Aku yang makin sangap mencari ilmu
makin teruja mengenangkan engkau;
metabolic acidosis

Metabolic acidosis..
Engkau punyai dua wajah
mungkin kau hilang bicarbonate
mungkin juga engkau ada penambahan acid
bila bicarbonatemu hilang- kau mula mencaci pada diarrhea, pada pancreatic fistula, pada renal tubular acidosis.
tapi, kenapa kau biarkan DKA, lactic acidosis, dan aspirin poisoning yang akan terus menjadikanmu metabolic acidosis?
mengapa? mengapa?


- luahan hati seorang pelajar medic yang sudah acidotic. I need a new ABG! a normal one-

p/s : entri berbentuk medic. maaf kpd non medics. tak perlu utk difahami
ABG bukannya bermaksud abang, tapi arterial blood gas. Jgn salah anggap okay.
wassalam

5 comments:

ex-pembrokian said...

Causes of high anion gap...

MUD PILES
- Methanol
- Uraemia
- DKA
- Propylene glycol (common substance in diazepam,lorazepam)
- Isoniazide
- Lactic acidosis
- Ethanol
- Salicylates toxicity

mantap sungguh penangan metabolic acidosis nie, sampai masuk blog...^_^

ika mioka said...

hehehe.

azimahH said...

HAHAHA ini lah dia puisi budak med final med..aku kagum ika hg mengaplikasikan medicine dgn kehidupan keh keh keh

ika mioka said...

huih tu kebiasaan kot. mimpi pun neuro exam. hoho. anyway, welcome dunia memblog, untuk ahli persatuan

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)